Blockchainrevolutie in Italië: 45 miljoen euro voor startups en onderzoek

De blockchain is een revolutie aan het veroorzaken in de manier waarop we online met elkaar omgaan, transacties uitvoeren en elkaar vertrouwen. De technologie heeft een enorm potentieel om de manier waarop bedrijven werken en hoe gebruikers producten en diensten ervaren te transformeren. In Italië staan blockchain-startups in de voorhoede van deze technologische verschuiving. Vorig jaar alleen al was er een explosie van belangstelling voor deze innovatieve ondernemingen; het aantal blockchain-projecten dat in Italië werd opgestart steeg met bijna 250%. In het hele land helpt een groeiend netwerk van incubators, accelerators, durfkapitalisten en angel investors deze trend te versnellen. Bovendien zijn verschillende universiteiten in Italië ook begonnen met het aanbieden van cursussen over blockchain-technologie als onderdeel van hun Computer Science programma’s. Dit artikel neemt een diepe duik in alles wat met Blockchain in Italië te maken heeft: van adoptietrends tot incubators en meer.

Blockchain in Italië: waarom het belangrijk is

Blockchain-technologie transformeert de wereld op manieren die we misschien nog niet helemaal begrijpen. Het creëert een nieuw besturingssysteem voor de hele wereldeconomie door vertrouwen mogelijk te maken tussen partijen die elkaar niet kennen of vertrouwen. Dit soort technologie kan van invloed zijn op elke bedrijfstak en ook op ons dagelijks leven, en om het potentieel ervan volledig te kunnen begrijpen, moeten we begrijpen hoe het werkt, wie eraan werkt en waar het wordt toegepast.

Adoptietrends in Italië

De adoptie van blockchain-technologie in Italië zal de komende jaren naar verwachting aanzienlijk groeien. Volgens het Italiaanse Blockchain Investment Trends-rapport, gepubliceerd door het Blockchain Observatory van de Universiteit van Padova, is de blockchain-industrie in Italië exponentieel gegroeid. Deze groei wordt aangevoerd door ondernemers die steeds meer gebruik maken van verschillende mogelijkheden die de overheid biedt. Er zijn verschillende steunregelingen voor startups, zowel in de publieke als in de private sector, evenals financieringsmogelijkheden voor blockchain-gerelateerde projecten. Met name de middelen uit het Sorgente-programma van het ministerie van Economische Ontwikkeling zijn bestemd voor de bevordering van innovatie en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Het programma heeft een investering van 45 miljoen euro in deze sector gedaan.

Blockchain-incubators en co-working spaces in Italië

Er is een groeiend aantal blockchain-incubators en co-working spaces in Italië waar startups kunnen werken en groeien. Deze incubators bieden een cruciaal ondersteunend netwerk aan de leden, of ze nu ondernemers of investeerders zijn. Enkele van de toonaangevende blockchain-incubators in Italië zijn: – Blockchain Hub – Gelegen in Milaan, de Blockchain Hub is een co-working space ontworpen om innovatie en creativiteit in de blockchain-sector te bevorderen. Leden hebben toegang tot bedrijfsincubatiediensten, mentorschap, investeerdersnetwerken en financieringsmogelijkheden. – Blockchain Ventures – Deze incubator is een technische partner van het EIT Digital, het grootste openbare onderzoeks- en innovatie-instituut dat zich richt op digitale transformatie en het internet der dingen (IoT) in Europa. Blockchain Ventures heeft talrijke startups geïncubeerd op het gebied van cyberveiligheid, kunstmatige intelligentie (AI), IoT en blockchaintechnologie. – Hackathon – De Hackathon-incubator biedt een breed scala aan diensten voor startups, waaronder een zaaikapitaalfonds, zakelijk mentorschap en workshops. De incubator heeft ook een speciale sectie op zijn website voor alles wat met blockchain te maken heeft. – Blockchain Hive – Blockchain Hive is een incubator die is opgericht om de ontwikkeling van op blockchain gebaseerde projecten te bevorderen. De Hive biedt een breed scala aan diensten, waaronder bedrijfsincubatie, coaching, mentorschap, investeringen en financiering. – Blocktalian – Deze incubator, gevestigd in Rome, voorziet ondernemers van alle nodige middelen om blockchainprojecten met succes te lanceren. Blocktalian-leden kunnen profiteren van zakelijk mentorschap en coaching, evenals een uitgebreid netwerk van investeerders en mentoren.

Blockchain-risicokapitaalverstrekkers in Italië

Naast incubators is er ook een snelle groei van het aantal blockchain-gerichte risicokapitaalverstrekkers in Italië. Deze investeringsfondsen zijn bijzonder aantrekkelijk voor blockchain-startups, omdat veel van hen nog geen lange staat van dienst of een bestaand product hebben en het daarom erg moeilijk kan zijn om financiering uit traditionele bronnen te krijgen. Enkele van de toonaangevende blockchain-risicodurfkapitalisten in Italië zijn: – VenturInvest – Dit fonds is opgericht om startups en ondernemers te ondersteunen op het gebied van technologie en innovatie, evenals opkomende sectoren zoals blockchain. – BlockchainLab – BlockchainLab is opgericht om ondernemers te voorzien van een breed scala aan diensten, waaronder mentorschap, financiering en zakelijke ondersteuning. Het fonds exploiteert ook een incubator om blockchain-startups te ondersteunen. – Blockchain Ventures – Zoals hierboven vermeld, is dit fonds een technische partner van het EIT Digital. Het investeert in bedrijven in een vroeg stadium en richt zich op de ontwikkeling van blockchain- en distributed ledger-technologieën. – AXA Venture Capital – AXA Venture Capital is het durfkapitaalfonds van AXA, een toonaangevende verzekeringsmaatschappij in de wereld. Het fonds heeft investeringen gedaan in de blockchainsector, omdat het gelooft dat de technologie het potentieel heeft om de verzekeringssector te ontwrichten.

Afsluitende woorden: Een woord van voorzichtigheid

De blockchainsector in Italië groeit in een ongekend tempo. Er zijn talloze incubators, co-working spaces en risicokapitalisten die ondersteuning bieden aan startups in deze sector. Het is zeker een spannende tijd voor blockchain-ondernemers in Italië; het is echter ook belangrijk voor deze ondernemingen om de juiste incubator of co-working space te selecteren om hun potentieel te maximaliseren. Met de juiste ondersteuning kunnen Italiaanse blockchain-ondernemingen blijven groeien en industrieën over de hele wereld verstoren.

Mobiele versie afsluiten